הטיפול הפוטודינמי נמצא בשימוש מחקרי מספר שנים בארץ ובעולם. הוא מקובל היום כאחת האלטרנטיבות לטיפול בנגעי עור שטחיים בעיקר מסוג סולאר קראטוזיס ובאזל סל קרצינומה שטחית. הטיפול הפוטודינמי הנפוץ בדרמטולוגיה כולל מריחה של חומצה אמינולבונית (ALA)ולאחר מספר שעות חשיפה לאור באורך גל מתאים. לשם ריגוש הפורפירינים (כולל ה (ALAיש לחשוף אותם לאור אדום (670nm) או כחול-סגול
(410nm) . נמצא שהרגישות לאור הכחול-סגול היא פי 10 מאשר הרגישות לאור האדום, אך החדירה לעומק של האור האדום טובה יותר. בעבודות שמבוצעות לאחרונה התברר שיש יתרון לשימוש באור כחול סגול מבחינת יעילות וניצולת החומר המרגש. בנוסף התברר שהחדירה של האור הכחול סגול לעומק 2-3 מילימטר מספקת לטיפול בנגעים באפידרמיס והחלק העליון של הדרמיס. קיים כנראה גם יתרון בשימוש באור באורך גל קצר יותר מבחינת הכאב. בעבודה שהשוותה טיפול פוטודינמי באור אדום לטיפול באור ירוק נמצא שהטיפול באור ירוק פחות כואב.
בחודש דצמבר 99 אושר לראשונה על ידי ה FDA, לשימוש קליני, טיפול פוטודינמי בנגעי אור. המערכת שאושרה לשימוש כוללת אמינולבוליניק אסיד 20% שמיוצר על ידי חברת DUSA ותימכר תחת השם המסחרי Levulan . בתהליך זה התמיסה נמרחת על הנגעים המטופלים ולאחר 12 שעות האזור נחשף לאור כחול ל15 דקות. הנגע מתכסה בגלד לאחר 3 עד 5 ימים ונרפא לאחר כ 10 ימים.
בניסויים קליניים שבוצעו החל מ 1997 בארה”ב ב16 מרכזים טופלו 1500 נגעים של סולאר קראטוזיס ב 243 חולים בטיפול פוטודינמי. בחולים בהם לא היתה נסיגה מליאה של הנגעים לאחר 8 שבועות בוצע טיפול נוסף.
באחד מהמחקרים שבוצע על 117 חולים נמצא ש 86 אחוזים מהנגעים נעלמו לאחר טיפול אחד וב 94 אחוזים מהנגעים היה ריפוי מלא לאחר 2 טיפולים. בקבוצת הביקורת שטופלה על ידי משחת פלצבו ואור היתה העלמות של 32 אחוזים מהנגעים.
בעבודה שנייה על 126 חולים היה ריפוי של 82 אחוזים לאחר טיפול אחד ו 90 אחוזים לאחר שני טיפולים לעומת 20 אחוזי ריפוי בשני טיפולי פלצבו. הממצאים היו משמעותיים סטטיסטית. (p<0.001).
בזמן הטיפול נצפו מעט צריבה ותחושת עקצוץ בנגעים. לא היו כל תופעות לוואי אחרות מקומיות או מערכתיות. התוצאות הקוסמטיות נרשמו על ידי הרופאים והחולים כטובות או מצוינות ב 94 אחוזים מהמקרים. בנוסף 85 אחוזים מהמטופלים מסרו כי הם יעדיפו את הטיפול הפוטודינמי על טיפולים אחרים בעתיד.
במקביל לאישור התרופה לטיפול בסולאר קראטוזיס מבוצעים מחקרים הבודקים תרכובות שונות של חומצה אמינולבולינית כמו למשל דלתא אמינולבוליניק אסיד מטיל אסטר. נמצא שתרכובת זו מתרכזת באופן יותר סלקטיבי בנגעים הסרטניים והטרום סרטניים לעומת התרכובת הרגילה של אמינולבוליניק אסיד. חברות אחרות מפתחות מקורות אור יחודיים בתחום האור הכחול סגול שעשויים להגביר במידה ניכרת את יעילות טיפול, שטח הטיפול ועומק חדירת האור לרקמה. נראה שפיתוחים אלו יכניסו את הטיפול הפוטודינמי לארסנל הטיפולי של רבים מרופאי העור ויאפשרו לנו להציע לחולים המתאימים אלטרנטיבה נוספת בעלת יתרונות יחודיים.